زمینه و هدف: امروزه با وجود پیشرفتهای متعدد علمی در زمینهی پزشکی، شکایت از پزشکان روندی رو به افزایش دارد. مطالعهی علل این شکایات و شناسایی عوامل مؤثر در بروز آن ممکن است باعث کاهش شکایات پزشکی شود. هدف اصلی از این مطالعه بررسی علل شکایات طرحشده از پزشکان در زمینهی پوست و زیبایی بود.
روش اجرا: این مطالعه، مطالعهای مقطعی و گذشتهنگر بود که با بررسی پروندههای شکایت از قصور پزشکی در زمینهی پوست و زیبایی که طی سالهای 89-1381 در ادارهی کل پزشکی قانونی استان تهران ثبت شده بودند، انجام شد.
یافتهها: در میان پروندههای بررسی شده، 63.4% قصور پزشکی، 35.4% برائت پزشک و 1.2% بدون صدور رأی، مختومه اعلام شده بود. بیشترین نوع قصور در 63.4% بیاحتیاطی، در 27% عدم مهارت و در 5.7% عدم رعایت نظامات دولتی اعلام شده بود. بیشترین علت شکایت به ترتیب مربوط به جوشگاه و تیرگی پوست بهدنبال لیزر (24.4%)، عدم رضایت از پیوند مو (19.5%) و ایجاد عارضه بهدنبال تزریق ژل، توکسین بوتولینوم و غیره (15.8%) بود. فراوانترین سن شاکیان در محدودهی 20 تا 29 سال، بیشتر آنها مؤنث، بیشترین فراوانی سطح تحصیلات، دیپلم و بیشترین فراوانی شغل خانهداری بود. فراوانترین سن پزشکان در محدودهی 30 تا 39 سال و بیشتر آنها مذکر بودند.
نتیجهگیری: رعایت اخلاق پزشکی و تعهد حرفهای، برقراری ارتباط مناسب پزشک و کادر درمان با بیمار و همراهان او، توضیح کامل درمان و عوارض احتمالی آن، عدم بزرگنمایی و اغراق در نتایج درمانی، مطالعهی مستمر و بهروز کردن دانش پزشکی، مهارت لازم و تجربهی کافی پزشک، استفادهنکردن از روشهایی که دورههای آموزشی آن را نگذرانده باشند، انتخاب صحیح بیمار و اخذ رضایت آگاهانه و برائت ممکن است به کاهش شکایت از پزشکان منجر شود.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |