Sadeghi N, Moradi A, Hasani J, Mohammadkhani S. Cognitive, emotional and behavioral dimensions of body image in women interested in cosmetic surgery
. jdc 2018; 9 (2) :100-112
URL:
http://jdc.tums.ac.ir/article-1-5319-fa.html
1- دانشکدهی روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران ، Negar.sa.35@gmail.com
2- دانشکدهی روانشناسی و علوم تربیتی، دانشگاه خوارزمی، تهران، ایران
چکیده: (4809 مشاهده)
زمینه و هدف: جراحی زیبایی از پدیدههای رایج دهههای اخیر است و تصویر بدنی، عاملی کلیدی در گرایش به آن است. اما تصویر بدنی، مفهومی چندبعدی است که باید همهی ابعاد آن بررسی گردند. پژوهش حاضر با هدف مطالعهی ابعاد شناختی، هیجانی و رفتاری تصویر بدنی در زنان علاقمند به جراحی زیبایی انجام گرفت.
روش اجرا: مطالعهی حاضر یک مطالعهی علّی ـ مقایسهای از انواع مطالعات توصیفی بود. نمونهی 600 نفری از دانشجویان دختر سنین 18 تا 35 سال از دانشگاههای شهر تهران به شیوهی نمونهگیری تصادفی خوشهای انتخاب شدند و مجموعهای از پرسشنامههای مقیاس باورها دربارهی ظاهر (BAAS)، مقیاس تصویر بدنی (BASS)، مقیاس راهبردهای مقابلهای مرتبط با تصویر بدنی (BICSI) و مقیاس پذیرش جراحی زیبایی (ACSS) را تکمیل کردند. دادههای گردآوریشده با روش تحلیل واریانس چندمتغیره تجزیه و تحلیل شد.
یافتهها: دانشجویان علاقمند به جراحی زیبایی نسبت به دانشجویان غیرعلاقمند نمرات بالاتری در مؤلفههای ارزشگذاری ظاهری بهعنوان مؤلفهی شناختی و نارضایتی بدنی بهعنوان مؤلفهی هیجانی تصویر بدنی بهدست آوردند. در سه مؤلفهی رفتاری تصویر بدنی تنها در راهبرد بازسازی ظاهری بین دو گروه از دانشجویان علاقمند و غیرعلاقمند تفاوت معنادار وجود داشت و در راهبردهای پذیرش و اجتناب بین دانشجویان تفاوتی وجود نداشت (0001/0P<).
نتیجهگیری: هر سه بعد شناختی، هیجانی و رفتاری در جراحی زیبایی با اهمیت است و زنان علاقمند به جراحی زیبایی نهتنها دچار نارضایتی بدنی هستند بلکه نگرشهای ناکارآمدی در حوزههای ارتباطات بین فردی، پیشرفت شخصی و خودپنداره دارند و از راهبردهای مبتنی بر تغییر بدن استفاده میکنند. این یافتهها میتوانند در برنامههای پیشگیری و درمان مورد استفاده قرار بگیرند.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1397/6/20 | پذیرش: 1397/6/20 | انتشار: 1397/6/20