1- گروه انگلشناسی و قارچشناسی، دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، تهران، ایران
2- مرکز آمـوزش و پـژوهش بیمـاریهـای پوست و جذام، دانـشگاه علـوم پزشـکی تهران، تهران، ایران ، mfattahi@sina.tums.ac.ir
چکیده: (998 مشاهده)
زمینه و هدف: کاندیدیازیس دهانی، یک عفونت فرصتطلب شایع در حفره دهان بهویژه در نوزادان میباشد که ناشی از رشد بیش از حد کاندیدا است. کلنیزاسیون مخاط دهان نوزادان با گونههای کاندیدا، اولین گام برای کاندیدیازیس تهاجمی است. مطالعه حاضر بهمنظور بررسی ریسکفاکتورهای کاندیدیازیس دهانی نوزادان طراحی شد.
روش اجرا: نمونهها از 70 نوزاد مشکوک به کاندیدیازیس دهانی، با استفاده از سواب از سطوح گونه، زبان، کام و بزاق جمعآوری، با روشهای معمول قارچشناسی و مولکولی ارزیابی و تعیین توالی و با نسخه 16 نرمافزار SPSS v آنالیز آماری شدند.
یافتهها: از مجموع 70 نمونه مشکوک، 50 گونه کاندیدا جدا شد. نتایج نشان داد که بروز کاندیدیازیس دهانی در نوزادان با نوع زایمان (طبیعی/سزارین)، نوع تغذیه (شیرمادر/شیرخشک/ ترکیب هر دو)، استفاده از داروهای آنتیبیوتیک و استفاده از شیشه شیر، رابطه معنیدار دارد؛ ولی با سن نوزاد و مصرف پستانک رابطه معنیدار نداشت.
نتیجهگیری: یافتههای بهدستآمده از این پژوهش نشان داد که بین بروز کاندیدیازیس دهانی در نوزادان با نوع زایمان، تغذیه از شیر مادر، عدم استفاده از شیشه شیر و مصرف داروی آنتیبیوتیک، رابطه معنیدار وجود دارد بنابراین، وجود کاندیدا در واژن مادر باردار میتواند باعث ابتلای نوزاد حین تولد شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
تخصصي دریافت: 1401/6/29 | پذیرش: 1401/5/15 | انتشار: 1401/5/15