روش بررسی: این یک مطالعه بررسی فرآیند است که در آن دو عدد اسکال خشک انسان بدون هیچگونه ضایعه مشخص انتخاب شدند. دو نوع تغییرات افزایش و کاهش دانسیته استخوانی در سرکندیل این جمجمهها مورد بررسی قرار گرفتند. افزایش دانسیته با اضافه کردن سه عدد Bone chip با سه سایز متفاوت (5/1- 1- 5/0 میلیمتر) در دو موقعیت Antromedial و Superolateral سرکندیل و کاهش دانسیته استخوانی با ایجاد دو عدد Hole (سوراخ) 1 و 2 میلیمتری در Antrocenral و Lateral pole کندیل انجام شد. رادیوگرافیهای پانورامیک با و بدون حضور ضایعه تهیه شدند سپس دیجیتال شده و Digital subtraction بر روی آنها انجام گردید. 8 مشاهدهگر 155 شکل بدست آمده از دو تکنیک را بررسی کرده و نظرات خود را در پرسشنامه تهیه شده وارد نمودند. اینمطالعهاز نوع بررسی فرآیند Process research میباشد. حساسیت، ویژگی، تکرارپذیری و توافق پاسخها توسط آزمون کاپا و جداول تقاطعی مناسب و بررسی ارتباط بین متغیرهای کیفی بوسیله آزمونهای مجذور کای و یا آزمون دقیق فیشر انجام شد.
یافتهها: ویژگی دو روش پانورامیک و DSR برای تشخیص عدم وجود ضایعه به ترتیب 4/15% و 7/66 % بود و حساسیت در تشخیص ضایعات استیوفیتیک در دو روش پانورامیک و DSR به ترتیب 1/61% و 6/80% و در تشخیص ضایعات استیولیتیک 5/37% و 3/83% بود. بطور کلی در روش پانورامیک 9/41% و در روش DSR 6/82% تصاویر بطور صحیح تشخیص داده شدند که اختلاف بین دو روش بطور قابلملاحظهای معنیدار بود (0001/0>p). آزمون دقیق فیشر نشان داد که اختلاف دو روش در تشخیص ضایعات 1 و 2 میلیمتری معنیدار (به ترتیب 023/0=p و 002/0=p) و در ضایعات 5/0 و 5/1 میلیمتری معنیدار نبود. برتری روش DSR نسبت به روش پانورامیک در تشخیص درست وجود ضایعه در محلهای lateral، central و medial معنیدار بود. متوسط مقدار Kappa در میان مشاهدهگرها در روش پانورامیک برابر با 177/0 و در روش DSR برابر 693/0 بود. میزان توافق پاسخهای مرحله اول و دوم مشاهده برای هر مشاهدهگر در روش پانورامیک برابر 45/0 و در روش DSR برابر 94/0 بدست آمد.
بحث و نتیجهگیری: بر اساس یافتههای مطالعه حاضر، Digital Subtraction Radiography بصورت معنیداری دارای قدرت تشخیصی بالاتری نسبت به رادیوگرافی پانورامیک در تعیین تغییرات استخوانی شبیهسازی شده سرکندیل (استیولیتیک و استیوفیتیک) میباشد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |