در این بررسی از جنس گلوسیوم چهار گونه گلوسیوم کورتیکولاتوم از حصارک، گلوسیوم الگانس از کرج، گلوسیوم فلاووم از اصفهان و گلوسیوم فیمبریلیژرم از فیروزکوه دماوند را در اردیبهشت و خرداد ماه سال 1375 جمع آوری نموده، قسمتهای مختلف گیاه (ریشه، ساقه، برگ، گل، میوه و دانه) را بعد از خشک و آسیاب کردن به وسیله حلالهای مختلف اتانول، متانول و آب عصاره گیری نمودیم. میکروبهای مورد آزمایش را از دهان حدود صد نفر از فاصله بین لثه و دندان به کمک سواب استریل جدا کردیم و نمونه ها را روی محیط نوترین آگار، مولر هینتون آگار، سابورودکستروز آگار و استرپتوکوکوس آگار کشت دادیم. میکروبهای جدا شده شامل جنسهای: استرپتوکوکوس، باسیلوس، اکتینومیست، دیفتروئید، لاکتوباسیلوس و کاندیدا بود. بررسی اثر ضد میکروبی را مطابق روش «بایروکربی» در روی محیطهای مختلف با سنجش قطر هاله مهار رشد و همچنین اضافه نمودن عصاره به محیطهای کشت و مقایسه آنها با محیط شاهد بدون عصاره انجام دادیم. اثر ضد میکروبی گیاهان مورد پژوهش را به مجموع میکروبهای طبیعی دهان و همچنین بر هر یک از جنسهای مختلف بطور جداگانه سنجیدیم. از محلول دهان شوی (استیل پریدینیوم کلرید) نیز به عنوان شاهد استفاده کردیم. مقدار عصاره جذب شده در هر دیسک بلانک 1.25 میلیگرم بود. سنجش حداقل غلظت موثر عصاره: عصاره قسمتهای مختلف چهار گونه گیاه مورد آزمایش با غلظت 1.25، 2.5، 5 و 10 میلیگرم در میلی لیتر تهیه شد. اثر ضد میکروبی با سنجش قطر هاله مهار شد انجام شد. نتایج نشان داد که: عصاره اندامهای مختلف 4 گونه جنس گلوسیوم بر میکروفلور دهان اثر ضد میکروبی دارد. حداقل غلظت عصاره موثر 2.5% می باشد. عصاره های گونه الگانس نسبت به سه گونه مورد پژوهش دیگر اثر ضد میکروبی قویتری دارد. محیط مولر هینتون برای آزمایشهای سنجش ضد میکروبی مناسبتر است. عصاره اتانولی، متانولی، آبی دم کرده و اتوکلاو شده به ترتیب اثر ضد میکروبی کمتری دارند. اثر ضد میکروبی گونه های شقایق به نوع میکروفلور دهان افراد بستگی دارد و در افراد مختلف متفاوت است. بیشترین اثر عصاره ها بر جنس استرپتوکوکوس و کمترین میزان اثر بر جنس باسیلوس است.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |