1- کارشناسی ارشد مدیریت صنعتی، دانشکده مدیریت، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران
2- دانشیار، دانشکده مدیریت، گروه مدیریت صنعتی، دانشگاه هرمزگان، بندرعباس، ایران(نویسنده مسئول) rahmadi.hormozgan@gmail.com
3- استادیار، مرکز تحقیقات عوامل اجتماعی در ارتقاء سلامت، پژوهشکده سلامت هرمزگان، دانشگاه علوم پزشکی هرمزگان، بندرعباس، ایران
چکیده: (3315 مشاهده)
زمینه و هدف: سناریونگاری یکی از مهمترین روشهای آیندهپژوهی در شرایط نامطمئن و پیچیده است. تابآوری زنجیره تامین بیمارستان نیز به دلیل پیچیدگی در روابط و مواجهه با شرایط غیرمنتظره نیازمند درک وقایع در آینده است. هدف از مقاله حاضر، تدوین سناریوهای پیشروی آینده تابآوری زنجیره تأمین بیمارستان است.
مواد و روشها: این پژوهش دومین مرحله از پژوهشی با رویکرد آمیخته است و در زمرهی سناریوهای هنجاری و مکتب منطق شهودی است. مشارکتکنندگان در این پژوهش به روش هدفمند و از میان خبرگان دو بیمارستان انتخاب شدند. در فاز اول برای تعیین عدم قطعیتهای بحرانی از پرسشنامه تأثیر و عدم قطعیت و نمودار تأثیر- عدم قطعیت استفاده شد. در فاز دوم نیز پس از تشکیل تیم سناریو، با استفاده از دیاگرام تأثیر، روابط علت و معلولی متغیرها بر اساس ماتریس سناریو تعیین گردید.
نتایج: محرکهای تابآوری زنجیره تأمین بیمارستان در 14 مقوله اصلی خوشهبندی شدند و نتایج حاصل از نمودار تأثیر-عدمقطعیت نشان داد که «فرهنگ مردم» و «ماهیت حادثه» به عنوان عدمقطعیتهای بحرانی در تدوین سناریو نقش بیشتری دارند برای این دو عامل چهار سناریو بر اساس نظر خبرگان ایجاد و داستان آنها نوشته شد.
نتیجهگیری: چهار سناریوی «سازگار»، «آشفته»، «ازهمگسیخته» و «مبارز»، بر مبنای بحرانیترین محرکهای در زمینۀ تابآوری زنجیرۀ تأمین بیمارستان تدوین شد. بهرهگیری از ویژگی الهامبخش این سناریوها، میتواند به مدیران حوزه سلامت و مدیریت بحران کمک کند تا آمادگی لازم برای مواجهه با بحران را کسب نمایند. روش سناریونگاری منطق شهودی، میتواند برای آیندهپژوهی در سایر حوزههای نظام سلامت مورد استفاده قرار گیرد.
نوع مطالعه:
مقاله ی اصیل |
موضوع مقاله:
سیاست گذاری ، برنامه ریزی و رهبری و مدیریت در بیمارستان دریافت: 1399/4/29 | پذیرش: 1399/9/16 | انتشار: 1399/10/8