دوره 17، شماره 6 - ( 11-1402 )                   جلد 17 شماره 6 صفحات 491-484 | برگشت به فهرست نسخه ها

Ethics code: 1312/400

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

Sayar S, Noruzi S, Javadi S M H, Sabzi Khoshnami M, Dehghani S, Pour Hosein M et al . Designing and Compiling the Protocol of Specialized Interventions of Social Workers in the Process of Organ Transplantation. payavard 2024; 17 (6) :484-491
URL: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-7390-fa.html
سیار ثریا، نوروزی سارا، جوادی سید محمد حسین، سبزی خوشنامی محمد، دهقانی ساناز، پورحسین مریم و همکاران.. طراحی و تدوین پروتکل مداخلات تخصصی مددکاران اجتماعی در فرایند پیوند اعضا. پیاورد سلامت. 1402; 17 (6) :484-491

URL: http://payavard.tums.ac.ir/article-1-7390-fa.html


1- دکتری جامعه شناسی، اداره‌ی مددکاری اجتماعی وزارت بهداشت، تهران، ایران
2- دکتری مددکاری اجتماعی، دانشکده بهداشت و تغذیه، دانشگاه علوم پزشکی لرستان، خرم آباد، ایران ، sara.noruzi82@gmail.com
3- دکتری مددکاری اجتماعی، دانشکده پیراپزشکی و توانبخشی، دانشگاه علوم پزشکی مشهد، مشهد، ایران
4- دکتری مددکاری اجتماعی، دانشکده سلامت و رفاه اجتماعی، دانشگاه علوم بهزیستی و توانبخشی تهران، ایران
5- پزشک عمومی، واحد تأمین اعضا بیمارستان سینا و مرکز تحقیقات و بانک بافت ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران، ایران
6- کارشناس ارشد مددکاری اجتماعی، واحد تهیه‌ی اعضای بدن بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران
7- کارشناس ارشد پژوهشگری و علوم اجتماعی، مرکز مدیریت پیوند اعضا و درمان بیماری، معاونت درمان، وزارت بهداشت، درمان و آموزش و پرورش، ایران
چکیده:   (510 مشاهده)
زمینه و هدف: با توجه به نقش مددکاران اجتماعی در نظام سلامت، موفقیت و پایداری عمل پیوند عضو، پیشگیری از بستری‌های مجدد بیماران و کاهش هزینه‌های تحمیلی بر نظام سلامت این مطالعه با هدف طراحی پروتکل مداخلات تخصصی مددکاران اجتماعی مراکز درمانی ایران در فرایند پیوند و ایجاد وحدت رویه درعملکرد و ارایه‌ی جامع خدمات به بیماران و مراقبانشان انجام شده است.
روش بررسی: مطالعه در دو فاز مرور منابع و کیفی انجام شد. در مرحله‌ی مرور منابع پایگاه‌های اطلاعاتی معتبر بررسی گردید و در مرحله‌ی کیفی به منظور جمع‌آوری اطلاعات از تکنیک‌های دلفی و بحث گروهی متمرکز با حضور پانزده نفر از مسئولان و مددکاران اجتماعی شاغل در بیمارستان‌های منتخب کشور از استان‌های تهران، لرستان، خراسان رضوی، البرز، آذربایجان شرقی، یزد، گلستان، قزوین، کرمانشاه و کارشناسان و صاحب‌نظران حوزه‌های معاونت‌های بهداشتی و درمان وزارت بهداشت، استادان دانشگاه، کادر درمان و کارشناسان حوزه‌ی پیوند و اهدای عضو انجام شد. پروتکل نهایی جهت نقد و ارزیابی نهایی برای هشت نفر از کارشناسان مجرب ارسال گردید و از آن‌ها خواسته شد با توجه به چک‌لیست نقد راهنما، پروتکل را از حیث هدف و محدوده‌ی مداخلات، ذینفعان، مراحل تدوین، وضوح ارایه، قابلیت دسترسی و عدم وابستگی در نگارش را مورد ارزیابی نهایی قرار دهند.
یافته‌ها: در این مطالعه، فرایند‌کاری مددکاران اجتماعی در سه مرحله‌ی قبل، حین و پس از پیوند ترسیم گردید. همچنین نقش‌های متنوعی برای مددکاران اجتماعی در سه مرحله‌ی کاری در نظر گرفته شد که از آن جمله می‌توان به نقش مدافع، حمایت‌گر، مدیر مورد (case manager)، بسیج‌کننده‌ی منابع، آموزش‌گر، مشاور، ارزیابی‌کننده و هدایت‌گر اشاره کرد. حین پیوند مداخلاتی همچون حمایت‌یابی اطلاعاتی، تسهیل‌گری در فرایند بستری بیمار، ارایه‌ی حمایت‌های روانی اجتماعی از خانواده با هدف توان‌افزایی برای مراقبت‌های پس از پیوند، ارایه‌ی مشاوره به اعضای خانواده جهت مقابله با استرس و ارتقای بهداشت روانی آنان و ارایه‌ی حمایت‌های اقتصادی، فراهم نمودن شرایط اسکان از طریق همراه‌سراها و ارتباط و تعامل با تیم درمان از جمله پزشک به منظور پاسخ‌گویی به نیازهای خانواده، تسهیل درمان و ترخیص به موقع انجام می‌شود.
نتیجه‌گیری: پروتکل مداخلات تخصصی مددکاران اجتماعی در فرایند پیوند گام جدید و نگاه متفاوتی را به حمایت‌های روانی اجتماعی در پیوند و تیم‌های کوردیناتوری ایجاد نمود طوری‌که مددکاران اجتماعی به حوزه‌ی اهدا و پیوند اعضا و کار با مراقبان، خانواده‌ها و بازماندگان بیماران وارد شدند.
متن کامل [PDF 413 kb]   (212 دریافت)    
نوع مطالعه: كاربردي | موضوع مقاله: مدیریت خدمات بهداشتی درمانی
انتشار الکترونیک: 1403/4/31

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به پیاورد سلامت می باشد.

طراحی و برنامه نویسی: یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb