زمینه و هدف: توانایی کار نشان دهنده تعامل بین مشخصههای فردی، شرایط کاری، قابلیتهای عملکردی کارکنان، و همچنین وضعیت سلامت آنها میباشد. هدف از مطالعه حاضر تعیین روایی و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه شاخص توانایی کار (WAI) Work Ability Index میباشد.
روش کار: در این مطالعه، به منظور تأیید ثبات زبانشناسی پرسشنامه از روش Backward Translation ترجمه معکوس استفاده گردید. سپس، مطالعه مقطعی در میان نمونه 645 نفری از کارگران برخی از صنایع صورت گرفت. پایایی پرسشنامه با استفاده از روش آزمون-آزمون مجدد و همچنین اعتبار ساختاری آن با استفاده از آزمون تحلیل عاملی بررسی شد. بعلاوه، اعتبار افتراقی این شاخص از مقایسه میانگین نمرات ابعاد توانایی کار در دو گروه از کارگران با مرخصیهای استعلاجی کم و زیاد مورد بدست آمد.
نتایج: در خصوص پایایی ، ملاحظه گردید که ضریب تکرارپذیری برای تمامی ابعاد پرسشنامه WAI در سطح قابل قبولی میباشد. تحلیل عاملی مؤلفههای مربوط به پرسشنامه نشان داد که برای هرکدام از مؤلفههای " توانایی کار در ارتباط با نیازهای شغلی " و "قابلیتهای فکری و ذهنی" تنها یک سؤال کافی است. همچنین، سوالهای مربوط به مؤلفه " بیماریهای تشخیص داده شده فعلی توسط پزشک " را میتوان در شش عامل خلاصه نمود. نتایج نشان داد تمامی مؤلفهها به جز مؤلفه "توانایی کار در ارتباط با نیازهای شغلی" از قدرت تمیز و افتراق برخوردار میباشند.
نتیجهگیری: با توجه به سطح قابل قبول روایی و پایایی بدست آمده برای پرسشنامه WAI ، استفاده از این پرسشنامه برای ارزیابی توانایی کاری کارگران در محیطهای کاری مختلف، خصوصا مشاغل صنعتی، پیشنهاد میگردد.
بازنشر اطلاعات | |
این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است. |