دوره 13، شماره 3 - ( 9-1394 )                   جلد 13 شماره 3 صفحات 111-101 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

dastouri F, Motevallihaghi A, Keshavarz H, Nateghpour M, Raeisi A, Khaloei A et al . A retrospective study on distribution, frequency and rate of parasitaemia in patients infected with Plasmodium species in Kerman Province, Iran during the period 2009-2010. sjsph 2015; 13 (3) :101-111
URL: http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-5302-fa.html
دستوری فروغیه، متولی حقی افسانه، کشاورز حسین، ناطق پور مهدی، رئیسی احمد، خالویی علی و همکاران.. فراوانی و توزیع گونه های پلاسمودیوم ویواکس و پلاسمودیوم فالسیپارم و میزان پارازیتمی در مبتلایان به مالاریا. مجله دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی. 1394; 13 (3) :101-111

URL: http://sjsph.tums.ac.ir/article-1-5302-fa.html


1- دانشجو دوره کارشناسی ارشد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
2- استادیار، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
3- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران
4- استاد، گروه انگل شناسی و قارچ شناسی پزشکی، دانشکده‌ بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران ، nateghpourm@sina.tums.ac.ir
5- استادیار، مرکز تحقیقات انگل های بومی ایران، دانشگاه علوم پزشکی تهران
6- استادیار، گروه پزشکی اجتماعی، پژوهشکده آینده پژوهی در سلامت، دانشگاه علوم پزشکی کرمان
چکیده:   (9009 مشاهده)

زمینه و هدف: مالاریا درایران بعنوان یکی از مشکلات مهم بهداشتی تلقی گردیده است و هیچ بیماری انگلی دیگری تا این اندازه زیان­های مالی و جانی جبران ناپذیر به بار نیاورده است، استان­های دارای مشکل در کشور، عبارتند از سیستان و بلوچستان، هرمزگان و کرمان که در مجموع 96% از کل موارد را بخود اختصاص می دهند. در این مطالعه  فراوانی و توزیع گونه های پلاسمودیوم انسانی و میزان پارازیتمی در مبتلایان به مالاریا دراستان کرمان مورد بررسی قرار گرفته است.

روش کار: طی دو سال تعداد 92798 لام از خون محیطی افراد مشکوک به مالاریا شامل گسترش های نازک و ضخیم تهیه و به روش استاندارد سازمان جهانی بهداشت (WHO) تحت بررسی قرار گرفتند. لام های  مثبت  مالاریا از  نظر تعداد انگل شمارش شده و درصد  پارازیتمی  تعیین گردید. سرانجام اطلاعات جمع آوری شده با استفاده از "آنالیز آماری کای دو" بررسی و نتایج بدست آمده مورد  تجزیه و تحلیل قرار گرفتند .

 نتایج: تعداد 571 نمونه از نظر وجود گونه های پلاسمودیوم انسانی ،شامل 523 مورد پلاسمودیوم ویواکس، 44 مورد پلاسمودیوم فالسیپارم و4 مورد میکس، مثبت تشخیص داده شدند. نتایج سال 1388 نسبت به سال قبل نشان داد که موارد ویواکس 96/33% کاهش داشته است. بیشترین میزان پارازیتمی با تعداد 77240 انگل در هر میکرو لیتر خون و مربوط به یک بیمارمبتلا به پلاسمودیوم  فالسیپاروم  و کمترین شمارش انگل با تعداد 48 انگل در هر میکرو لیتر خون و در بیمار مبتلا به پلاسمودیوم ویواکس ملاحظه شد. طبق بررسی آماری از طریق آزمون کای دو متغیرهای ملیت، محل سکونت،  جنس، موارد مثبت و منفی از نظر آماری معنی دار و دارای p-value کمتر از 05/0 می باشد. استفاده از Mann-Whitney Test  برای مقایسه داده ها نشان داد که 464/0= p می­باشد و اختلاف معنی­داری بین میانگین شمارش انگل  P.vivax وP.falciparum  وجود ندارد.

نتیجه گیری: با توجه به برنامه حذف مالاریا در ایران، بیماریابی و تشخیص سریع و بهنگام بیماری از اهمیت خاصی برخوردار است. همواره بررسی به موقع موارد وارده از کشورهای پاکستان و افغانستان می تواند استقرار و تداوم برنامه حذف مالاریا در ایران را تسهیل بخشد.

متن کامل [PDF 360 kb]   (1866 دریافت)    
نوع مطالعه: پژوهشي | موضوع مقاله: بهداشت عمومی
دریافت: 1394/10/1 | پذیرش: 1394/10/1 | انتشار: 1394/10/1

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به فصلنامه دانشکده بهداشت و انستیتو تحقیقات بهداشتی می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2024 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb