اسدی پیری زهرا، جعفریپویان ابراهیم. تجربیات کشورها در بهکارگیری و حفظ پزشکان در مناطق محروم: مرور نظاممند شواهد. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1401; 80 (11) :849-859
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-12190-fa.html
1- گروه مدیریت، سیاستگذاری و اقتصاد سلامت، دانشکده بهداشت، دانشگاه علوم پزشکی تهران، تهران، ایران.
چکیده: (1113 مشاهده)
زمینه و هدف: مطالعه حاضر با هدف بررسی رویکردهای اجراشده توسط کشورهای مختلف برای جذب و حفظ پزشکان در مناطق محروم و روستایی انجام شده است.
روش بررسی: پژوهش حاضر یک مرور نظاممند است. جستجو با استفاده از کلیدواژههای مناسب در بازه زمانی سالهای 2022-2005 و عمدتاً در پایگاههای اطلاعاتی Scopus، Web of Science، PubMed، SID و IranMedex انجام شد. رویکردهای مختلف اجراشده توسط کشورهای مختلف جهت جذب و حفظ پزشکان در راستای حفظ نیروی انسانی در مناطق کمتر توسعهیافته شناسایی و با استفاده از روش تحلیل مضمون طبقهبندی شدند.
یافتهها: در مجموع 18 مقاله پس از فرایندهای غربالگری انتخاب شدند. رویکردهای آموزشی، تنظیمی، انگیزشی، حمایتهای شغلی و حرفهای برای جذب و حفظ پزشکان مورد استفاده قرار گرفت. بیشترین احتمال موفقیت مداخلات اجراشده مربوط به رویکردهای آموزشی از جمله انتخاب دانشجویان پزشکی بومی، ارایه واحدهای درسی مرتبط با ارایه خدمات در مراکز بهداشتی و درمانی روستایی و برگزاری دورههای آموزشی در این مناطق بود.
نتیجهگیری: این مطالعه اهمیت طرحهای هدفمند و سیستمهای حمایتی برای رسیدگی به کمبود پزشک در مناطق محروم را نشان میدهد. دولتها و سازمانهای بهداشتی و درمانی میتوانند با اجرای استراتژیهای موثر، دسترسی به خدمات بهداشتی و درمانی را بهبود بخشند و پیامدهای سلامت را برای افراد ساکن در مناطق محروم و روستایی افزایش دهند. این استراتژیها در ذیل چتری از عوامل اقتصادی، سیاسی و اجتماعی میتوانند موثر باشند. نتایج مطالعه میتواند به سیاستگذاران نظام سلامت کمک نماید تا رویکردهای موثری را در جذب و حفظ پزشکان در مناطق محروم و روستایی پیادهسازی کنند.