Okati N, Esmaili Sari A, Ghasempouri M. Examination of Mercury Concentration in the Hair of Breast-Feeding Mothers and Relation to Fish Diet, Number of Dental Amalgam Filling, Age and Place of Live. ijhe 2010; 3 (3) :327-334
URL:
http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-114-fa.html
اکاتی نرجس، اسماعیلی ساری عباس، قاسمپوری سید محمود. سنجش جیوه موجود در موی مادران شیرده وارتباط آن با متغیرهای مصرف ماهی، تعداد دندان های پر شده با آمالگام، سن و محل زندگی. سلامت و محیط زیست. 1389; 3 (3) :327-334
URL: http://ijhe.tums.ac.ir/article-1-114-fa.html
چکیده: (9584 مشاهده)
زمینه و هدف: جیوه یکی از عناصر سنگینی است که در محیط زیست گسترش یافته و دارای اثرات سمی بسیاری است. در حال حاضر مواجهه با متیل جیوه در مادران موضوع مهمی برای تحقیق است، به ویژه در افرادی که مصرف بالای ماهی دارند. متیل جیوه می تواند از طریق شیر مادر به کودکان انتقال یابد. هدف از این تحقیق تعیین ریسک مواجهه با جیوه در مادران سواحل جنوبی دریای خزر می باشد.
روش بررسی: در این پژوهش میزان جیوه موی 70 مادر (36-17 ساله) و عوامل موثر بر آن مورد ارزیابی قرار گرفت. مادران در شهرهای نور، نوشهر، چمستان و روستاهای نور و نوشهر زندگی می کردند. به منظور ارزیابی عوامل موثر بر مقادیر جیوه پرسش نامه ای توسط مادران پاسخ داده شد. از هر مادر حداقل یک گرم مو تهیه شد. برای اندازه گیری میزان جیوه از روش آنالیز پیشرفته جیوه توسط دستگاه LECO AMA 254 Mercury Analyzer بر طبق استاندارد ASTM شماره 6722-D استفاده شد.
یافته ها: میانگین غلظت جیوه موی مادران (1- &mug g) 09/0±19/0 به دست آمد. آزمون توکی نشان داد که متغیرهای مکان زندگی (02/0=P) و مصرف ماهی (0/0=P) به طور معنی داری روی میزان جیوه موی مادران تاثیر دارند. متغیرهای سن و تعداد دندان های پر شده با آمالگام روی میزان جیوه مو تاثیری نداشتند.
نتیجه گیری: میانگین غلظت جیوه مو از حد نرمال WHO برای جیوه مو (1- &mug g 2) و حد راهنمای USEPA برای جیوه مو(1- &mug g 5 ) کم&thinspتر است. تجزیه و تحلیل پرسش نامه ها نشان داد که مادران اغلب ماهی هایی مانند کپور، کفال و سفید مصرف می کردند. گرچه در این پژوهش میزان جیوه در این ماهیان اندازه گیری نشد، اما با توجه به تفاوت معنی دار میزان مصرف ماهی و میزان جیوه موی مادران، آلودگی به جیوه در این نوع ماهی ها می تواند مهم ترین عامل مواجهه با جیوه در این تحقیق باشد.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1389/3/2 | پذیرش: 1389/5/31 | انتشار: 1389/7/12