1- گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران
2- گروه علوم و مهندسی خاک، پردیس کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه رازی، کرمانشاه، ایران ، snezami1981@gmail.com
چکیده: (2073 مشاهده)
زمینه و هدف: بخش عمده ای از نیترات مصرفی توسط انسان از سبزی های مصرف شده در رژیم غذایی روزانه وارد بدن می شود. بالا بودن غلظت نیترات در اندام های قابل مصرف سبزیها باعث انواع مسمومیت ها، تولید بیماری کم خونی در کودکان و تولید ماده سرطان زای نیتروز آمین در بزرگسالان می گردد. به منظور بررسی غلظت این ترکیب در تعدادی از سبزیجات پرمصرف شهر کرمانشاه، از چهار بازار اصلی تره بار این شهر نمونه هایی در تابستان ۱۳۹۸ جمع آوری شد.
روش بررسی: پس از آماده سازی نمونه ها در آزمایشگاه و تهیه عصاره آنها، غلظت نیترات با دستگاه اسپکتروفتومتر در طول موج nm ۴۱۰ تعیین گردید.
یافته ها: براساس نتایج، بین غلظت نیترات در سبزیهای بازارهای مختلف در تعدادی از سبزیجات اختلاف معنی دار آماری در سطح ۵ درصد مشاهده شد. بیشترین غلظت نیترات بهترتیب در سبزیجات برگی، غدهای و بوته ای حاصل شد. در بین سبزیجات برگی شاهی با میانگین غلظت mg/kg2052/14، در سبزیجات غدهای سیب زمینی با غلظت mg/kg 127/01 و در سبزیجات بوته ای خیار با غلظت mg/kg 37/20 وزن تر بالاترین غلظت نیترات را داشتند.
نتیجه گیری: براساس حدود مجاز استاندارد ملی ایران، غلظت نیترات کرفس و پیاز قرمز در بازار آزادی، نیترات برگ چغندر و سیبزمینی در بازار توپخانه، و غلظت نیترات شاهی در تمامی بازارها بیش از حد مجاز تعیین شد. پیشنهاد می شود به منظور اطمینان از سالم بودن سبزیجات مصرفی، در فواصل زمانی معین و در فصول مختلف سال غلظت نیترات بررسی و کنترل شود.
نوع مطالعه:
پژوهشي |
موضوع مقاله:
عمومى دریافت: 1398/11/1 | پذیرش: 1399/3/13 | انتشار: 1399/6/15