دوره 68، شماره 12 - ( 12-1389 )                   جلد 68 شماره 12 صفحات 725-718 | برگشت به فهرست نسخه ها

XML English Abstract Print


Download citation:
BibTeX | RIS | EndNote | Medlars | ProCite | Reference Manager | RefWorks
Send citation to:

M P H, H S, Sh A. Computer- Aided diagnosis system for the evaluation of chronic obstructive pulmonary disease on CT Images. Tehran Univ Med J 2011; 68 (12) :718-725
URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-283-fa.html
حسینی محمدپارسا، سلطانیان‌زاده حمید، اخلاق‌پور شهرام. سیستم کمک تشخیصی کامپیوتری جهت آشکارسازی بیماری انسدادی ریه در تصاویر سی‌تی‌اسکن. مجله دانشکده پزشکی، دانشگاه علوم پزشکی تهران. 1389; 68 (12) :718-725

URL: http://tumj.tums.ac.ir/article-1-283-fa.html


1- گروه مهندسی برق، واحد علوم و تحقیقات، دانشگاه آزاد اسلامی تهران ، mp.hosseini@srbiau.ac.ir
2- استاد قطب علمی کنترل و پردازش هوشمند، دانشکده مهندسی برق و کامپیوتر دانشگاه تهران
3- گروه رادیولوژی، بیمارستان سینا، دانشگاه علوم پزشکی تهران
چکیده:   (11402 مشاهده)
زمینه و هدف: بیماری مزمن انسدادی ریه یکی از شایع‌ترین بیماری‌های ریوی است. وجود یک سیستم مکانیزه که بتواند میزان صدمه وارد شده به بیمار را تخمین بزند در معالجه بیمار بسیار کمک‌ کننده خواهد بود. در این مقاله یک سیستم نوین کمک تشخیصی کامپیوتری (CAD) برای تشخیص بیماری و وخامت آن با استفاده از تصاویر سی‌تی‌اسکن پیشنهاد شده است.

روش بررسی: در دو حالت دم کامل و بازدم کامل از بیست و چهار نمونه تصویر‌برداری شد و با الگوریتم بخش‌بندی کانتورهای فعال نسج ریه از بقیه تصویر جدا گردید. در ادامه الگوی نرمال شده تغییرات نسج خارجی ریه به عنوان معیاری در شناسایی بیماری در نظر گرفته شد. با استفاده از طبقه‌بندی‌کننده بیز الگوها به دو کلاس سالم و بیمار دسته‌بندی گردید. در نهایت آزمون آماری t برای بررسی صحت کلاس‌بندی‌ها اعمال گردید.

یافته‌ها: با روش پیشنهادی نسبت ارتجاع‌پذیری ریه و گیر افتادگی هوا به صورت کمّی به‌دست می‌آید. نزدیک بودن این مقدار به عدد صفر بیانگر افزایش هوای مرده در ریه و ابتلای بیمار به انسداد و تنگی نفس می‌باشد. با بررسی تصاویر ریه در بیماران و افراد سالم مقدار آستانه برای تشخیص بیماری به‌دست آمد. نتایج اعمال روش پیشنهادی بر روی تصاویر کلینیکی نشان می‌دهد که تا حد زیادی می‌توان به کارایی آن امید داشت.

نتیجه‌گیری: با توجه به دشواری و زمان‌بر بودن روش‌های مرسوم تشخیص بیماری انسدادی مزمن ریه، روشی نوین برای طراحی سیستم کمک تشخیصی کامپیوتری جهت کمک به پزشک در تشخیص بیماری انسدادی مزمن ریه پیشنهاد شده است.

متن کامل [PDF 241 kb]   (5935 دریافت)    

ارسال نظر درباره این مقاله : نام کاربری یا پست الکترونیک شما:
CAPTCHA

ارسال پیام به نویسنده مسئول


بازنشر اطلاعات
Creative Commons License این مقاله تحت شرایط Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International License قابل بازنشر است.

کلیه حقوق این وب سایت متعلق به مجله دانشکده پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران می باشد.

طراحی و برنامه نویسی : یکتاوب افزار شرق

© 2025 , Tehran University of Medical Sciences, CC BY-NC 4.0

Designed & Developed by : Yektaweb